Resa

Till Fredrikshamn och norra Jylland

En populär anledning till att ta färjan Göteborg-Fredrikshamn är The Reef Hotel & Resort, även kallad badhotellet. Hotellet ligger nära färjeterminalen och lockar med ett äventyrsbad för barnfamiljer. Badet är utformat som en karibisk ö och har till och med fuktigt karibiskt väder med åska och regn ena stunden följt av strålande sol. Här finns också rutchkanor, bubbelpool, spelrum och två restauranger.

Att kombinera en vistelse på badhotellet med norra Jylland kan bli en minnesvärd semester. Längst norrut på Jylland ligger nämligen Skagen, berömt över hela världen för sitt speciella ljus, sina långa stränder och små charmiga samhällen. Den lilla fiskebyn har 8 000 invånare och här möts haven Skagerrak och Kattegatt.

Gästhamnen i Skagen är mycket populär under sommaren då orten lever upp med turister och uteliv. Skagen passar dock utmärkt även för barnfamiljer med alla de långa sandstränder som finns. Passa på att besöka Skagen museum där det speciella ljuset är förevigat genom Skagenmålarna, som hade sin storhetstid i slutet av 1800-talet. Du kan ta bilen hit men även tåg direkt från Fredrikshamn.

Andra spännande utflyktsmål för barnfamiljer är Råbjergs Mile en bit söder om Skagen, en stor vandrande sandöken som även är intressant för barn. Det platta landskapet på Nordjylland passar också perfekt för en cykelsemester där du kan stanna till i små byar längs vägen. Ett annat uppskattat resmål med barn är Fårup Sommarland på västra Jylland där det finns flera vattenruschkanor, perfekt vid fint väder.

För den som söker lugn och ro är Läsö mitt i Kattegatt att rekommendera. Hit tar du dig med färjan på nittio minuter från Fredrikshamn. Det är en perfekt plats för att promenera, rida, cykla eller åka mountainbike längs öns vägar. Här kan du övernatta genom att campa eller varva ner på spahotell. Missa inte havskräftorna som är öns kulinariska specialitet.